Villámvédelem - Villámvédelmi felülvizsgálat

Villámvédelem és felülvizsgálat – Védelem és biztonság egy „csapásra”

Mindösszesen egy ezredmásodperc. Ennyi szükséges egy villámnak ahhoz, hogy felforgassa addigi megszokott életét; és házában, vagyontárgyaiban, elektromos készülékeiben jelentős kárt tegyen. Aki látott már villámcsapás okozta kárt, tudja, mekkora bajt okozhat a villám egy épület tetőszerkezetében, vagy akár egy elektromos készülékben. Ha a nyári heves zivatarokban Önt is félelem tölti el, akkor a megoldás a villámvédelem. Ugyanis a villámcsapások által okozott károk nagymértékben csökkenthetők villámvédelemmel. Illetve villámvédelmi felülvizsgálattal.

Villámvédelem a „villámsújtotta problémákra”

A számítógép, az LED tv, a riasztó berendezések, de a hifi-tornyok, a porszívó, vagy a mikró is mindennapjaink szerves részét képezik. Szinte már elképzelni se tudnánk a hétköznapjainkat nélkülük. Egyre több elektronikus készülék és rendszer vesz bennünket körül, növelve ezzel is a potenciálisan sérülésnek kitett vagyontárgyaink számát. A kis feszültségről működő áramkörök száma is egyre nagyobb. A villám okozta kár is sokrétű lehet: a megolvadt kábelektől, a berendezések hasznavehetetlenségéig széles skálán mozognak a lehetőségek. A villámcsapás másodlagos hatása miatt (a villám elektromágneses erőtere és ennek időbeni gyors változása feszültséget indukálnak). A villámvédelem és annak időközönkénti felülvizsgálatának jelentősége ezért ma meghatározóbb, mint gondolnánk. A másodlagos impulzushatások az elektromos készülékek működését zavarhatják és tönkre is tehetik azokat. Ön is bizonyára bosszús lenne, ha egy nyári estén egy zivatart követően elvesznének a számítógépen tárolt adatai, munkái; méghozzá villámgyorsan.

Hogyan védekezzen a villám ellen – Villámvédelem - Villámvédelmi felülvizsgálat

Bizonyára nagyobb zivatarok, viharok esetén Ön is megteszi azt az óvintézkedést, hogy a biztonság kedvéért, kihúzza az elektromos berendezések zsinórjait a 230 V-os konnektorból. Vagy lekapcsolja a főkapcsolót, ezzel elállva az útját a házba vezető elektromosságnak. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor ez nem elégséges. Ráadásul nem mindig tartózkodunk otthon. A megfelelő villámvédelem kialakításával gondoskodhat otthona, családja és értéktárgyai biztonságáról. Ne kockáztasson!

Villámvédelmi berendezések biztonságos és üzemszerű működéséhez hozzá tartózik az időszakonként elvégzett felülvizsgálat is! Ne bízza a szerencsére!

Villámvédelmi felülvizsgálat végzését vállaljuk a hatályos jogszabályok szerint; 3, 6 évente szükséges a villámvédelmi szempontok alapján vizsgálni egy épületet.

A kötelezően előírt felülvizsgálat elvégzését, majd a dokumentumok, jegyzőkönyvek kiállítását is vállaljuk, a MSZ EN 62305

szabvány szerint

 • MK, osztályba sorolás esetén 3 évente.
 • KK, osztályba sorolás esetén 6 évente.
 • AK, NAK osztályba sorolás esetén 6 évente.

Mit is csinálunk?

 • a külső villámvédelem műszakilag és biztonságtechnikailag helyes kialakításának felülvizsgálatát végezzük el egy ipari, mezőgazdasági vagy más külszíni létesítmények esetében
 • vizsgáljuk a létesítmények földelésének kialakítását
 • a belső villámvédelem veszélyeit igyekszünk kideríteni
 • mérjük a földelési ellenállásokat
 • levezetők vizsgálatát is elvégezzük
 • különleges létesítmények villámvédelmét vizsgáljuk
 • üzemi földelők vizsgálata és a villámvédelmi zónák ellenőrzése is a munkánk része

Elvégezzük a villámvédelmi besorolást a felülvizsgálat során, majd összevetjük a megvalósított villámvédelmi fokozattal. A műszaki állapot helyszínen való meghatározásával elvégezzük a minősítést.

Villámvédelem - Felülvizsgálat a hatályos jogszabályok szerint

A villámvédelmi felülvizsgálat elvégzést a hatályos jogszabályok figyelembevételével tesszük:

 • Az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54 /2014. (XII. 5.) BM rendelet
 • MSZ EN 62305-Villámvédelem

Villámvédelmi felülvizsgálat ára:

 • A jegyzőkönyv 20.000 Ft + Áfa
 • Földelőnként 6.000 Ft + Áfa.