Érintésvédelmi Felülvizsgálat

Érintésvédelmi Felülvizsgálat

„Vigyázz! Feszültség alatt” - Az elektromosság a modern világunk alapja

Kettő az egyben: biztonság és megtakarítás

Előfordult már Önnel, hogy a reggeli kávézás kissé „rázósra” sikeredett? Nos, a nem megfelelő földelésű kávéfőzőnk tartogathat meglepetéseket. Az érintésvédelmi rendszerek éppen ezért a védelmünket szolgálják. Megóvnak egy esetleges áramütéstől. Az érintésvédelem megakadályozza, hogy az elektromos, illetve nem elektromos berendezések érinthető részei feszültség alá kerüljenek egy meghibásodás esetén, vagy működésük közben. Ugyanis az áramütéses balesetek nagyobb részében a villamos szerkezet olyan részét érinti meg az ember, amely üzemszerűen feszültségmentes, de meghibásodás esetén feszültség alá kerül. Bizonyára Ön sem szeretné megtapasztalni, milyen kellemetlenséget okozhat egy elektromos berendezés túlmelegedése, zárlata vagy egy komolyabb áramütés. Mindemellett épület, vagy elektromos berendezés tulajdonosaként, üzemeltetőjeként Ön is nyugodtabban alszik, ha tudja, hogy minden érintésvédelmi jogszabályi előírásnak eleget tett. Gazdaságosabb megoldás az előírások betartása, mint a jövőben az esetleges büntetések kifizetése. Érintésvédelmi felülvizsgálat elvégeztetése és a minősítő irat megléte biztonságot és megtakarítást nyújt Önnek!

Image

„Érintésvédelem a rázós helyzetekre”

Ha szívesebben végezteti el az érintésvédelmi felülvizsgálatot olyan szolgáltatóval, mely megfelelő tapasztalattal; szakmai tudással és hozzáértéssel; illetve referenciákkal rendelkezik, akkor ne keresgéljen tovább. Vállalkozásunk fő profilja az érintésvédelem, az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégeztetése (új és időszakos egyaránt), villámvédelem, illetve lakossági és ipari villanyszerelés. A munkánk során készült jegyzőkönyvek a szabványoknak és rendeleteknek megfelelőek, így az ellenőrző hivatalok számára is megelégedést szolgálnak.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat – Nincs kibúvó!

Tulajdonosként, vagy üzemeltetőként fontos tudnia, hogy egy munkavédelmi ellenőrzés során minden esetben kérik az érintésvédelmi jegyzőkönyvet. /10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet 19 § , és a 40/2017. ( XII.4.)NGM rendelet/

 • Az érintésvédelmi felülvizsgálatot minden új létesítésű villamos berendezésen, műhelyeken vagy épületen el kell végeztetni még az üzembe helyezés előtt. Időszakosan pedig 3 évente meg kell ismételni.
 • Lakó és kommunális létesítményeknél, 6 évente, alá tartozó épületeknél); iskolák, óvodák vagy önkormányzati irodák esetén 6 évente kell elvégeztetni.  /10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet 19 § , és a 40/2017. ( XII.4.)NGM rendelet/
 • Áramvédő kapcsoló esetében havonta esedékes a felülvizsgálat.
 • Hordozható villamos gépeknél, kéziszerszámoknál évente írja elő a jogszabály az ellenőrzést. 

Minden elektromos berendezésre kötelező az érintésvédelem kialakítása!

Kötelező az időszakos érintésvédelmi felülvizsgálat Önnek is, ha:

 • Lakóépület tulajdonosa vagy üzemeltetője
 • Kereskedelmi épület, középület, mezőgazdasági épület tulajdonosa vagy üzemeltetője
 • Lakókocsi birtokosa

de kötelező:

 • Kiállítások, vásárok, ideiglenesen áthelyezhető építmények és a szabadtéren elhelyezett villamos berendezés esetében is.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat készítését vállaljuk a szabványok szerint, rövid határidővel: társasházak, iskolák, óvodák, de cégek és magán személyek részére is. Továbbá EPH jegyzőkönyv készítését is vállaljuk gázszolgáltató felé.

Érintésvédelem - a felülvizsgálat menete:

erintesvedelem001Többféle érintésvédelmi megoldás létezik. Az érintésvédelem megvalósítása megvalósulhat védővezetővel, vagy a nélkül. Bár a legtöbb munkahelyi elektromos berendezések esetében védővezetős érintésvédelemről beszélhetünk. Hogy mit is jelent ez? Az elektromos berendezés külső fémburkolatát egy védővezető segítségével összekötik az épület elektromos hálózatának egy földelt pontjával. A testzárlat így kivédhető. A legveszélyesebb meghibásodás az elektromos gépek estében ugyanis a testzárlat. A berendezések hibátlanul működnek ugyan, de külső környezeti tényezők hatására (pl. vizes padló) életveszélyes állapotba kerülhet a kezelő a berendezéssel érintkezve. A védővezetős érintésvédelemnek köszönhetően egy esetleges meghibásodás esetén a testzárlat helyett rövidzárlat alakul ki.

Az érintésvédelmi vizsgálat során az elektromos készülékeket védelmi osztályok alapján különböztethetjük meg:

1. Védővezetős védelemmel ellátott készülékek (pl. mikró)
2. Kettős vagy megerősített szigetelésű berendezések (pl. kézi fúrógép, hajszárító).

Itt az érintésvédelem független a villamos hálózattól. Nincs lehetőség a védővezető csatlakoztatására. Az üzemszerűen feszültség alatt lévő részek úgy vannak elszigetelve a fogyasztó burkolatától, hogy hiba esetén sem léphet fel veszélyes érintési feszültség. 

3. Törpefeszültségű készülékek (Pl. elektromos gyerekjátékok)

Érintésvédelmi törpefeszültségről történik a berendezések táplálása. Maximum 50V feszültségig. 

Az érintésvédelmi felülvizsgálat épp e szempontból vizsgálja a berendezéseket:

A létesítés idején, az üzembe helyezéskor a szabványoknak illetve előírásoknak, megfelelően történt-e a berendezés kiépítése.

- Nem változott-e olyan mértékben a vizsgált helyiségben folytatott tevékenység technológiája, hogy az balesetveszélyes lenne.
- A vizsgált villamos berendezés állaga milyen mértékben romlott.

„Azért, hogy ép bőrrel megússzuk”

Az emberi tényező mindig közre játszik. Hiába a megfelelő érintésvédelem; az érintésvédelmi felülvizsgálat időszakos elvégeztetése; a papírok megléte, ha az emberi gondatlanság színre lép. A figyelmetlenség, a munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyása esetében nem garantált a védelem. Ezért fogadjunk meg néhány jó tanácsot:

 • Sérült, törött villamos eszközök használata még csak eszünkbe se jusson.
 • Fémtestű készülék villás dugóját csak és kizárólag földelt aljzatba csatlakozassunk.
 • A barátunk nem mindig a legjobb tanácsadónk: a hibás vezeték szigetelőszalaggal való betekerése messze nem biztonságos megoldás!
 • Ne cseréljük feleslegesen nagyobbra a kismegszakítót, mert hiba esetén nem fog leoldani.
 • Ha hosszabbítót használunk, az csak három eres szabályos legyen.
 • Ha a csatlakozóvezeték megsérült, netán látszódnak a vezető erek is, azonnal cseréltessük ki a vezetéket.
 • Villamos berendezés környezetében figyeljünk a száraz környezetre. Ne egy hosszabbító mellett tároljuk a kupakkal el nem látott vizes flakonunkat.

Érintésvédelem - Érintésvédelmi felülvizsgálat versenyképes áron

 • Alapdíj jegyzőkönyvenként: 20.000 Ft+Áfa (2 példány)
 • Érintésvédelmifelülvizsgálat mérőpontonként a terület nagyságától függően: 120-190 Ft+Áfa (például: 1.000 mérőpont felett 100 Ft+áfa)
 • EPHvizsgálat és bizonylat Gázszolgáltató felé: 12.000 Ft+Áfa/db
 • Kéziszerszámok, kisgépek éves vizsgálata: 600 Ft+Áfa/db
 • Hegesztő berendezések éves villamos felülvizsgálata 4.000 Ft+Áfa/db
 • Daruk éves villamos felülvizsgálata4.000 Ft+Áfa/db

Az ellenőrzés szemrevételezésből, a műszeres vizsgálatból és minősítő irat elkészítéséből áll.

Érintésvédelem - Érintésvédelmi felülvizsgálat végzése szakértelemmel és fokozott körültekintéssel!

Érintésvédelem - okirat és jegyzőkönyv

Az érintésvédelmi vizsgálat elvégzése után az érintésvédelmi minősítő iratot 2 példányban adjuk át. Az irat tartalmazza, hogy hol és mire terjedt ki a vizsgálat; a vizsgált villamos berendezések érintésvédelmi szempontból vett állapotát: megfelelnek, vagy nem felelnek meg az érvényben lévő előírásoknak. Az irat az MSZ HD 60364 szabvány szerint készül.