Barátod, de egyben ellenséged is!

Barátod, de egyben ellenséged is!

Mit szólnál ahhoz, ha holnaptól tv, mobil, és hűtő nélkül kellene élnéd az életed; otthonod pedig nélkülözné a villanykörtéket? Mindennapi életünk működéséhez energia szükséges, ez nem vitás. Mint, ahogy az elektromosság is azon nélkülözhetetlen elemek egyik lett, mely nélkül elképzelni se tudnád a hétköznapjaid.

Azonban modern civilizált életed „legjobb barátja” egyben az ellenséged is. Ha nem figyelsz az érintésvédelem fontosságára, rázós szituációkba keveredhetsz, mely nem csak az egészségedet érinti, hanem a pénztárcádat is!

Sötétség támadása

Azt, hogy mennyire fontos neked az áram létezése,- mely kifejezést a fizikai órán hallottad először- azt akkor tudod igazán felmérni, ha egy hosszabb áramszünet megfoszt téged a használatától. Habár az elektromosság működésének elvét csak muszájból tanultad meg, mégis fontosabb a számodra, mint hinnéd. Áram nélkül otthonod és munkahelyed is egy sötét és hideg hely lenne.

Barát, de egyben ellenség is

Az áram nem csak mindennapod könnyíti meg, de amennyiben nem vagy megfelelőn körültekintő, halálos ellenséged is lehet. Habár nincs olyan dolog a hétköznapokban, melyben ne keresnéd a kiskapukat, az árammal szemben jobb, ha betartod a szabályokat!

A földelés kivitelezése, - mely egy adott gép vagy elektromos berendezés meghibásodása esetén megakadályoz téged abban, hogy halálos áramütés érjen – legyen evidens a számodra, mint ahogy elektromos berendezések esetében az érintésvédelem kiépítése és időszakonkénti felülvizsgálata is! Miért?

Mit tehet veled egy nem megfelelően földelt mosógép?

Egy fázisvezető belülről hozzáér a mosógép fémházához, a mosógép környéke pedig úszik a víztől. Mit teszel ilyen helyzetben? A mosógéphez érve már záród is az áramkört és halálos áramütés ér! Azonban, ha földelt aljzatról történik az üzemeltetés, akkor az áramkör záródik a meghibásodás pillanatában a földelésnek hála. És leveri az automatát, téged pedig megkímél az áramütéstől. A földelést igénylő háztartási berendezések használati útmutatójában nem véletlenül írják, hogy sose használd őket hosszabbítóval! Vajon a te hűtőd vagy mosógéped hova van bedugva?

Fekete négyzetben fekete négyzet - Mit jelent?

A kettős szigetelésű berendezések (hajszárító, porszívó stb.) nem igényelnek védőföldelést, mivel meghibásodás esetén sem okozhatnak áramütést. Keresd a fekete négyzetben fekete négyzet jelölést és használd nyugodt szívvel a hosszabbítót!

Érintésvédelmi felülvizsgálat, hogy megúszd a rázós helyzeteket!

Az érintésvédelmi rendszerek a védelmedet szolgálják. Megóvnak egy esetleges áramütéstől. Az érintésvédelem megóv a feszültségtől, mely egy meghibásodott elektromos berendezés esetében érne téged. Egy túlmelegedés, vagy zárlat bizony komoly gondokat okozhat megfelelő érintésvédelem nélkül.

Ráadásul nem csak egészségedben tehetnek kárt, de a megfelelő érintésvédelem kiépítésének hiánya, valamint az érintésvédelmi felülvizsgálat elmulasztása a pénztárcádat sem kíméli. Az esetleges büntetések kifizetése többe kerülhet neked, mint az előírások betartásával járó kiadások. Érintésvédelmi felülvizsgálat elvégeztetése és a minősítő irat egyben biztonságot és megtakarítást is nyújt neked!

Az „ellenségből legyen barát”, a megfelelő érintésvédelemnek köszönhetően!