Villámvédelmet, de milyet?

Villámvédelmet, de milyet?

Morajlik, hangos és olykor félelmetes. Egyesek imádják, mert van benne valami izgalmas.

Nem mindig „félünk” tőle eléggé, pedig kellene. A nyári heves zivatarok villámparádéi egyes épületek esetében még inkább potenciális veszélyforrás lehet. A tűzvédelem mellett ezért a villámvédelem is elsődleges fontosságú kellene, hogy legyen.

Ok. Villámvédelmet. De milyet?

Ha a vihart említjük potenciális nyári „baleseti” kár okozójaként, akkor az elsődlegesen száma jöhető eshetőség, a szimpla viharkár.

És annak következményei.

Egy fa dől a ház falának, a szél leviszi a háztetőt vagy csak a jég veri le a cserepek felét a tetőn.

Pedig a 2009 és 2014 között összesen 29 ezer regisztrált májusi viharkár (Allianz Hungária Zrt.) illetve kárbejelentés közül javarészt a beázásos károk, majd utána rögtön másodikként a villámcsapás, vagy villámcsapás indukciós hatása áll a kárbejelentések mögött.

 

Egyes épületek esetében fokozottan indokolt a villámvédelem kiépítése

Magánlakások, irodák, üzemek és közintézmények.

A közös pont bennük a számos emberéleten kívül, a különösen sok és nagy értékű elektronikai eszközök, és drága műszaki cikkek megléte. Valamint az azon tárolt több hetes munkamenetek értéke.

A villámcsapások és ezekhez köthető túlfeszültségek értékeikben jelentős károkat okozhatnak.

„A legkézenfekvőbb ingyenes védekezési forma” az Ön szemében is – ilyen esetekben- az elektronikai berendezések kihúzása a konnektorból.

 

De vajon elégséges ez?

Egy közintézmény összes elektronikai berendezését kihúzni a konnektorokból egyszerűen nem lehetséges.

Ráadásul még magánlakás esetében is igaz, hogy csupán ezzel hamis biztonságérzetbe ringathatjuk magunkat. Hiszen a tévéantennák csatlakozói és a telefon-, illetve internetkábelek gyakorta a feledés homályába kerülnek.

 

Milyen korszerű villámvédelmen gondolkodjon?

A villámlások esetében veszélyes un. kisülések létrejöhetnek a magas épületek tetején elhelyezett berendezéseken, szellőzőcsatornákon, de akár szolár berendezéseken is.

A belső elektromos hálózattal kapcsolatban állva a becsapódó villám rajtuk keresztül  komoly károkat okozhat.

Túlfeszültség házon kívül?

Az utcai villamos hálózatba belecsapva "lökőhullámot" hozhat létre a vezetéken, mely az útjába kerülő berendezések károsodásával jár együtt.

 

Villámvédelemre különböző rendszerek, áram- és túlfeszültséglevezetők is rendelkezésre állnak. Milyenre lesz szükség?

A környezet, az épület mérete, és a védeni kívánt berendezések is szerepet játszanak a helyes döntés meghozatalában.

 

Korszerű, avagy sem?

A tetőkön elhelyezett felfogók feladata a villámok felfogása, majd biztonságos levezetése. A földelés (mérete, alakja szabályok által meghatározott) a levezetett villámáramot veszélytelenül oszlatja szét a talajban.

A hagyományos villámvédelem a belső villámvédelem révén a létesítmény belsejében a feszültség és potenciálkülönbségek csökkentését, és a másodlagos átütések és átívelések megakadályozását viszi véghez.

És akadályozza meg a villámcsapás közvetett káros hatását - mindezt különböző felfogó és levezető berendezések, villámáram- és feszültséglevezetők révén.

A másodlagos hatásból keletkező feszültségek az elektronikus berendezések részére veszélyesek.

Közintézmények esetében különösen fontos a korszerű villámvédelem kiépítése.

 

A hagyományos villámvédelem kialakítása azonban ma már nem elégséges.

A falon kívül található különböző villamos készülékeknek - klíma, napkollektor, tv antenna - a belső túlfeszültség-védelmen túl, külső villámvédelem is szükséges.

 

Miért kell a külső?

Szigetelt vagy részben szigetelt külső villámvédelem oka, hogy a készülékekbe történő közvetlen villámcsapással szemben a belső túlfeszültség-védelem nem ad védelmet.

 

Szigetelt villámvédelem?

Szakember által tervezett és kialakított szigetelt villámvédelem elengedhetetlen egy épület biztonságos védelméhez. A villámáram - és egy túlfeszültség-levezető, szakemberrel kivitelezve fontos kiegészítője a túlfeszültség-védelemnek, mely a fogyasztók védelmére szolgál.

 

A villámhárító nem védi meg a több hetes munkameneteket

A villámcsapás okozta károk ellen a villámhárító nem véd. Elektromos berendezések pedig olykor igen fontos adatokat és munkameneteket tárolnak.

Túlfeszültség-védelmi berendezések, belső és külső villámvédelem. A legfontosabb kifejezések, melyet keresnie kell, ha komplex villámvédelemben gondolkodik.

 

Bízza szakemberre a kiépítését, és végezzék a hétköznapi tevékenységeket a lehető legnagyobb biztonságban. Mert értékeik és adataik biztonságban lesznek.