Villamos berendezés zárlata okozhat tűzet?

Villamos berendezés zárlata okozhat tűzet?

A tűzesetekről szóló tudósítások jelentős részénél a tűz okaként a villamos berendezés zárlatát nevezik meg, és ezt a tűzoltóság jelentései is alátámasztják.

De vajon miért, és mitől kerül az Ön otthona is veszélybe? Valóban lehetséges villamos berendezés zárlata miatt tűzesettel számolni?

Önnek is vannak vezetékek ágy, szekrény, vagy asztalláb alatt? Amennyiben sokat tologatja őket, megeshet, hogy a vezeték a bútor alá kerül és megsérül.

De vajon mi ezzel a probléma?

Továbbá mi a gond azzal, ha úgy használja a hajszárítót, hogy az rendellenesen melegszik, netán olykor szikrázik?

 

Így lehet tűz egy háztartásban

Az elektromosság minden háztartásban jelen van. Az Önében is. Barátunk, de egyben ellenségünk is! Habár a mindennapokhoz energia szükséges, azonban néha rázós szituációkba is keveredhet miatta, mely nem csak az egészségét érinti, hanem a pénztárcáját is!

 

De milyen elektromos meghibásodások okozhatnak tüzet egy háztartásban?

És mi okozhatja a tüzet valójában?

Egy lakás számos ok miatt kiéghet. Elég egy cigaretta, melyet tulajdonosa az ágyban szív el. Vagy egy lángra kapott olajos edény vízzel történő „tűzoltása”.

A „villamos berendezések által okozott tüzek” esetében azonban valójában a kiváltó ok nem a villamos berendezés, hanem a hibásan alkalmazott technológia.

Rövidzárlat esetében a nagy áramfelvétel megakadályozását, és ezzel a vezetékek megolvadását, a szigetelés meggyulladását pont az elektromos hálózatokba épített biztosíték akadályozza meg. A biztosíték minden esetben azonnal megszakítja az áramkört, így megszűnik a gyújtóforrás.

Ahol a biztosíték nincs az elektromos rendszerből kiiktatva, ott ilyen módon nem tud tűz keletkezni.

Egy kisfeszültségű berendezés zárlatától tehát csak akkor érdemes tartani, ha a zárlatvédelem nem megfelelő, mert így nem fogja tudja megszakítani a zárlati áramot rövid időn belül.

 

Akkor most létezik villamos eredetű tűz vagy sem?

A rossz érintkezésnek köszönhetően - ahol a foglalat/ aljzat érintkezésének az átmeneti ellenállása akár 0,1 és 1 ohm között is lehet – ténylegesen előfordulhat ilyen eredetű tűz.

Túlterhelés miatt azonban inkább a fogyasztókészülékben, nem pedig a vezetékekben. Kábelek, vezetékek túlterhelése maximum rosszul megtervezett elektromos rendszer által lehetséges, netán a kismegszakítók, az olvadó biztosítékok - biztonsági berendezések – szándékos kiiktatásával.

A vezetékszakasz elvékonyodik sérülés vagy szerelési hiba miatt. Ez a bútorok alatt elvezetett vezeték esetében is előfordulhat, ahol a sok mozgatás miatt sérülhet vagy elvékonyodhat a vezeték.

 

Mi ennek az oka?

A vezeték sérülése, elvékonyodása miatt a vezetéken átfolyó áram erőssége meghaladja annak terhelhetőségét. Így melegedni, majd oxidálódni fog.

A melegedés majd oxidálódás hatására a folyamat - mely akár hosszú évekig is eltarthat - további és folyamatos keresztmetszet-csökkenéshez fog vezetni. A melegedés pedig elérheti a vezeték szigetelésének gyulladáspontját: majd kigyullad.

 

Akadályozza meg a tűzet saját otthonában és ügyeljen az érintésvédelemre

Rendszeresen ellenőrizze az elektromos vezetékeket, berendezéseket és elektromos vezetékben keletkezett bármilyen sérülés esetén cseréltesse le azt. Bútorok alatt vezetett vezetékeke esetében ügyeljen arra, hogy a vezeték ne kerüljön a bútor alá rendszeresen.

Meglazult, falból kijáró konnektort soha ne használjon. Ne dugjon elosztóba újabb elosztót. Bizonyos helyiségekben pedig - pl. konyha - nagyon fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen beépítve.

Ne iktassa ki a biztosítékokat, kismegszakítókat. És ne használjon rendellenesen melegedő berendezést, ami akár szikrázik vagy füstöl.

 

Kisfeszültségű berendezésben - ez minden lakóház áramszolgáltatására érvényes - csak hibás önműködő zárlatvédelem esetében okoz tüzet a zárlat. A megfelelő érintésvédelemnek ezért is van akkora jelentősége.