Veszélyes mezőgazdaság – Ön is halálos munkahelyet teremthet

Veszélyes mezőgazdaság – Ön is halálos munkahelyet teremthet

Jó idő, beérett búzakalász, július. Az aratás elmaradhatatlan kellékei. És a villamosbiztonsági hiányosságok, a nem megfelelő munkaeszközök, hiányos munkavédelmi ismeretek. Ez utóbbiak pedig a „halálos munkahely tuti receptje” a mezőgazdaságban. Tudta nélkül, Ön is halálos munkahelyet teremthet az érintésvédelem hiányával. Kerülje el!

Ön is szeretne közkedvelt munkaadó lenne? Nem szeretné, ha a hatóság állandó vendég volna az Ön mezőgazdasági üzemében? Isten ments, hogy valamikor is egy munkahelyi balesetben elhunyt alkalmazottja családtagjának a szemébe kelljen néznie?

Mindezt elfejtheti, ha nem eléggé körültekintő… és a „csak formaság” felkiáltással legyint az előírásokra

Nem érdemes kiskapukat keresni

Magyarországon feltűnően sok, esetekben halálos munkahelyi baleset történik. Épülettüzek, munkahelyi sérülések, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Azonban mindezek megelőzhetőek lennének. Ugyanis az utólagos szakértői vizsgálatok alapján az esetek többségében emberi mulasztás vagy a kötelezően alkalmazandó szabályok be nem tartása áll a háttérben.

A mezőgazdaság, az erdészettel és halászattal együtt a legveszélyesebb ágazatok közé tartozik.

A mezőgazdasági erőgépek helytelen használata, valamint a növényvédő szerekkel történő fertőződés mellett, a védőburkolat nélküli berendezések is komoly veszélyt jelentenek a dolgozókra. A legnagyobb veszélyforrások közé tartozik az érintésvédelmi hiányosságok megléte.

Munkahelyi balesetek – Önnél ki van zárva?

Tűzesetek és súlyos sérülések. Sok van belőlük, de hát, ami a tv-ben látható, az úgysem történik meg velünk!

Pedig leggyakrabban a villamos hálózat, az alkalmazott villamos berendezések és villamos gépek elöregedése valamint meghibásodása, vagy rendeltetéstől eltérő használata okozza a problémát.

Ezért fontos a villamos berendezések tűzvédelmi és érintésvédelmi szabályainak betartása!

Érintésvédelem hiánya a mezőgazdaságban is?

A szőlőfeldolgozóként, de számos mezőgazdasági munkálatokat ellátóként, az üzemeltetéssel kapcsolatos hiányosságok okozhatják a legnagyobb bajt. Ha nincs a gépeken védőburkolat, vagy a villamos főkapcsoló szekrények nyitva vannak, a gépek védőburkolatai hiányosak, az érintésvédelemmel kapcsolatos szabálytalanságok pedig élnek és virulnak; akkor érintésvédelmi problémákból eredő áramütést eredményezhetnek.

Az érintésvédelem hiánya áramütést okozhat! Hányszor olvasta már ezt a mondatot számtalan helyen?

Nem elégséges csak olvasni, de komolyan is kell venni!

Ön is legyint az érintésvédelemre?

Több száz munkahelyet látogatnak meg évente a hatóság emberei, melyeknél már korábban találtak szabálytalanságot. Önnél is jártak már? Még mindig nem veszik elég komolyan az üzemeltetők vagy tulajdonosok a felülvizsgálatok és a javítások kivitelezését.

A mezőgazdaság területén használt gépeknél, berendezéseknél gyakoriak a védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya miatti balesetek.

Mégsem veszik elég komolyan. Még mindig…

Na és Ön?

Így is sok a kritérium?

Érthető, hogy nem rajong a számos előírásért, és azok betartásáért. Hisz az állatok tartásmódjának speciális feltételeinek valamint helyigényének biztosításától a takarmány és terménytárolók karbantartásáig számos tényszőre kell figyelnie.

Azonban a technológiai kiszolgáló létesítmények és a villamos berendezések érintésvédelmi felülvizsgálatának elmulasztásával nem csak bírságot kockáztat, de büntetőeljárást is, amennyiben az Önnél dolgozó munkavallók részére nem biztosítja megfelelően a biztonságos munkakörnyezetet.

 

Ugyan mi okozhatna kárt a mezőgazdasági üzemében az elégtelen érintésvédelem miatt?

Kisfeszültségen (240V-os váltakozó feszültség) bekövetkezett baleset a ki nem épített érintésvédelem, pl.: két eres hosszabbító használata miatt is bekövetkezhet.

De egy kiszakadt védővezeték is gondot okozhat, amennyiben az áramvezető szálak viszont a helyükön maradnak. Hisz a működőképes berendezés nem ad okot a használat mellőzésére, és az érintésvédelem nélkül maradt villamos berendezés burkolata fázisfeszültség alá kerülhet egy hiba során.

Hiába a látszólagos érintésvédelem, ha az érintésvédelmi felülvizsgálat elmulasztása miatt az érintésvédelem elveszti a védelmi képességét.

Mezőgazdasági létesítmények tulajdonosaként vagy üzemeltetőjeként – akár gazdasági társaság, akár vállalat legyen a cége- az Ön feladata az esedékes, időszakos felülvizsgálatok elvégeztetése!

Milyen feladattal is jár ez Önnél?

A kötelező felülvizsgálatok elvégeztetésében és a jegyzőkönyv megszerzésében még nem merül ki a kötelessége; ugyanis a felülvizsgálat során feltárt hibák, hiányosságok, javítások elvégeztetése is feladata. A balesetek elkerülhetőek a munkaeszközök szabályos kialakításával, és azok a rendszeres felülvizsgálatával és karbantartásával.

Minek ide szakember, majd Ön elvégzi a javítási munkálatokat?

Épületgépészeti berendezések karbantartása - melyek közé az elektromos hálózatok is beletartoznak – illetve a hibák javítása csak szakember által végezhető el. Javítási és karbantartási munkát Ön gazdálkodóként nem végezhet. Ugyanis fennállhat az áramütés veszélye.

 

Ha szeretné a következő karácsonyt is a szeretteivel tölteni, valamint nem büntetésekre költeni az ajándékpénzt; nem éri meg kockáztatni! Biztosítsa a munkavállalók részére is a következő karácsonyt, és teremtsen a biztonságos munkakörnyezetet!