Vajon milyen mulasztásokat követhet el társasházkezelőként?

Vajon milyen mulasztásokat követhet el társasházkezelőként?

Ön is szeretne közkedvelt társasházkezelő lenni, aki a kötelező és ajánlott társasházi vizsgálatokat is körültekintően kivitelezi? Legyen szó kémény vagy liftek vizsgálatáról, netán a villamos hálózat – érintés-, tűz- és villámvédelmi – vizsgálatairól.

Tudta, hogy a társasházi tűzesetek 70 %-át elektromos hiba okozza? Gondoskodjon róla, hogy az Ön által kezelt társasházakban biztosan elvégzésre kerüljenek a törvényben előírt vizsgálatok!

Társasházat ma többféleképpen lehet képviselni. Lehet a múltból ránk ragadt, „tanácsi vagyonkezelő” cégérét átfestett stílusban, ahol csak a díjak beszedése a fontos, az ott lakók tényleges képviselete már kevésbé. Illetve lehet ezt csinálni körültekintően és lelkiismeretesen is, ahol társasházkezelőként a társasházakban lakó családok nyugodt és biztonságos mindennapjai az elsődlegesek az Ön számára.

Bőven akadnak problémák a társasházkezelés területén, különösen, ha a képviselő szinte elérhetetlen, vagy nincs tisztában a törvényben előírt kötelező vagy akár ajánlott ellenőrzésekkel. Ön tisztában van vele?

Érintésvédelmi felülvizsgálat a biztonságos társasházakért

Egy társasház életében az időszakonkénti kötelező vizsgálatok magukban foglalják a társasházak elektromos hálózatainak érintésvédelmi, tűzvédelmi és esetlegesen ajánlott villámvédelmi felülvizsgálatait is.

Miért fontos ez?

Mert a vizsgálatok lehetőséget adnak a szabványellenes rákötések, esetleg létesítések felszámolására. Életvédelmi és balesetvédelmi szempontból biztonságos hálózat kialakítására is lehetőséget nyújtanak.

Az érintésvédelmi felülvizsgálat, közös képviselőként vagy társasházkezelőként az Ön tudtára hozhatja a lakóépület villamos hálózatának éppen aktuális állapotát, esetleg az extra gyorsan javítandó esetek hosszú-hosszú listáját. Sőt a társasházat megkárosító jogtalan villamosenergia-lopásokra is fényt derítenek.

Régi házat képvisel?

A 40 vagy akár 50 évvel ezelőtt épület társasházaknak megvan a maga rusztikus bája, és lakástulajdonosként biztos számos ott lakó büszke az ingatlanára; azonban Önnek társasház-képviselőként tudnia kell, hogy az ilyen épületeknél a betápláló villamos energia fővezeték rendszere problémás lehet.

Amikor ezen épületek belső betápláló villamos fővezeték rendszerét tervezték, figyelembe vették a háztartási és házkörüli tevékenységek villamosenergia-igényét. Valamint az akkori felhasználói szokásokat és a lakók által használt különböző villamos készülékek áramszükségletét is. Ezen fővezetékek a ház közös tulajdonát képezik, azonban a különböző lakások valamint mérőhelyek rácsatlakozása ma már fejtörést okozhatnak a vezetékeknek.

Más világot élünk, fogyasztói szokásaink is változtak az idő múlásával. Ma már nem tudunk meglenni a mikro, a hűtő, a porszívó és a rengeteg elektromos berendezéseink nélkül. A kedvenc házimozi rendszerünkről vagy a nyári hőség idején nélkülözhetetlen légkondiról nem is beszélve.

Így a közös ház közös tulajdonát képező fővezeték olyan mértékű terheléseknek lehet kitéve az Ön által képviselt ingatlanban, mely következtében nem képes ellátni maximálisan a feladatát.

Csak ennyi lenne a bökkenő?

Sajnos a rengeteg negatív hír, és az esti híradások is alátámasztják, hogy ezen „divatjamúlt” vezetékek számos tűzeset, káreset és baleset indikátora lehet. Ezt műszaki hatósági, tűzoltósági és szakértői vizsgálatok is alátámasztják.

A társasházi közös tulajdonú villamos rendszerek rendszeresen kivitelezett felülvizsgálata ezért elemi érdeke minden lelkiismeretes, és munkáját körültekintően végző közös képviselőnek, társasházat képviselő személynek! Kerülje el a balesetnek esélyt adó szituációkat, ne Ön legyen a mulasztás végző személy egy tragédia során!

Ugye Önnek is fontos az emberek biztonsága? Akkor keressen és elejét vehetjük a rázós helyzeteknek!