Társasházak dilemmája

Társasházak dilemmája

Akkor most kell vagy sem a kötelező villámvédelmi felülvizsgálat?

A villámvédelmi felülvizsgálat elvégzését a hatályos jogszabályok bizonyos esetekben előírják. A"-"B" "C", valamint "D"-"E" tűzveszélyességi osztályba tartozó épületeket, helyiségeket, létesítményeket és szabadtereket 3-6 és 9 évente szükséges a tűzvédelem, és villámvédelem szempontjai alapján vizsgálni.

De mi a helyzet olyan objektum, komplexum esetében, mely részesedett villámvédelmi berendezés kiépítésében, de a jogszabály az épület esetében, elméletben nem írja elő a villámvédelmi berendezés létesítését? No, most kell vagy sem a kötelező felülvizsgálat?

Manapság az ingatlanok kedvező áron történő eladásához számos apróságot kiviteleznek a lakók és a lakástulajdonosok is. Korszerű nyílászárókra cserélik a régi, rezsizabáló ablakokat, ajtókat. Lecserélik a gyakorta beázott tetőt. Ügyelnek arra a közösség tagjai, hogy a lépcsőház-takarítás is profi takarító személyzet által valósuljon meg. Így a lépcsőház valóban tiszta lesz, télen a hólapátolás is megoldott. És a lakókat sem kell ilyesmivel leterhelni.

 

Villámvédelemmel a biztonságért?

Felszerelt kamerákkal és portaszolgálattal ügyelnek a biztonság fokozására, na és persze ott is élnek a villámvédelem biztonságával, ahol a vonatkozó jogszabály kötelezően nem írja elő a villámvédelmi berendezés létesítését. De –nagyon helyesen- gondolnak a biztonságra! Ugyanis a villám okozta károk nem válogatnak. Azonban az előírások szerint villámvédelmi berendezés létesítése nem szükséges az esetükben, mégis létesül.

Egy társasház életét számos biztonsági lépéssel lehet komfortosabbá tenni. Végtére is, minél biztonságosabb egy épület, annál több pluszpontot jelent egy esetleges ingatlanadás során.

 

A jogszabályok nem teszik kötelezővé, mégis szükséges a felülvizsgálat?

A szóban forgó rendeletek a különböző tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetében előírja a kötelező x évenkénti villámvédelmi felülvizsgálatot.

Azonban minden olyan épület, objektum esetében is kötelező a „kötelező”, melyen létesült villámvédelmi berendezés. Még akkor is, ha a vonatkozó jogszabály az adott épületnél nem írja elő kötelezően a villámvédelmi berendezés létesítését.

Akkor is felülvizsgálatra kötelezett. A megfelelő fokozatú villámvédelmi besorolás előírásainak megfelelően kötelező a vizsgálat az ilyen társasházak esetében is.

 

Tehát…

A villámvédelmi berendezéssel ellátott társasházak esetében is az épület időszakos villámvédelmi felülvizsgálata kötelező az érvényes tűzvédelmi besorolás megszabott időszakai szerint.

 

Hogyan zajlik le egy ilyen vizsgálat?

Villámvédelem felülvizsgálata és dokumentáció készítése a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról előírásai szerint készül.

A külső villámvédelem kialakításának műszaki és biztonságtechnikai ellenőrzése/felülvizsgálata mellett, a földelések kialakításának és a belső villámvédelem veszélyeinek feltárására is sor kerül. Földelési ellenállások mérése mellett. A jegyzőkönyv 15000 Ft+Áfa, plusz földelőnként 6000 Ft+Áfa áron letudhatja a „kötelezőt”!

 

Önöknél is van villámvédelmi berendezés? Mikor járt ott szakember legutoljára?