Elektrotrauma – Sose legyen benne része!

Elektrotrauma – Sose legyen benne része!

Elektrotrauma. Még sosem hallott róla? Pedig olyan sérülési forma, mely Önt is érintheti. Nyári esőzéskor, a munkahelyén, otthonában egy „rázós” karácsony idején. Az áramütés és villámcsapás okozta sérülések következménye.

Megfelelő érintésvédelem kiépítésével, és gondos odafigyeléssel azonban elkerülhető. Hatékony villámvédelemmel pedig vagyontárgyait is megóvhatja! Huszadrangú kérdés ez most Önnek? Akkor tudja meg, milyen tünetekkel és következményekkel jár egy áramütés vagy villámcsapás!

Itt a nyár, a monszunszerű esők és a villámlások időszaka. Tanúi lehetünk akár több száz kilométeres zivatarláncoknak, óránként akár több ezer lecsapó villámnak. Egy óriási villámlás következtében néhány ezredmásodperc alatt elszállhat a tv, a router, a vezetékes telefon, akár kigyulladhat a monitor is. De a zivatar elmúltával, „szárazon megúszva” a helyzetet; a tv-ből, rádióból vagy interneten szembesülhetünk az alábbi valós hírekkel:

 

Villám csapott a nyíregyházi állatkert látogatóiba

Belecsapott a villám a templom tornyába

Családi házba csapott a villám Ózdon

Kigyulladt egy melléképület tetőszerkezete, miután villám csapott bele….

 

Egy villámcsapás nem csak értékeinkben tehet kárt- pl. az ingatlan elektromos hálózatába bejutva akár teljesen tönkreteheti a vezetékeket és az elektronikai és háztartási berendezéseket is-, de akár az életünket is elveheti.

Mint ahogy az áramütés is. Elég, ha rosszkor vagyunk rossz helyen. Nem elég körültekintően állunk neki szerelni valamit, hozzáérünk egy magas feszültségű vezetékhez; vagy alkalmazottja vesz a kezébe egy elektromos gépet, mely az ősidők óta nem esett át érintésvédelmi felülvizsgálaton, és meghibásodása során ennek Ő, valamint közvetetten Ön issza meg a levét. A szeretet és a gyerekekre dőlt karácsonyfa ünnepén is rázós élményekben lehet része.

Ön sem veszi elég komolyan az érintésvédelem és villámvédelem kérdését?

Az esetek többségében sajnos halállal jár egy áramütés valamint villámcsapás. Az emberi test maga is vezető.

„Belemászunk, belenyúlunk..” Nem vesszük elég komolyan a valós veszélyeket.

Nem csoda, hisz az érintésvédelmi felülvizsgálatokról a legtöbb lakóépület tulajdonosa, annak üzemeltetője, vagy munkahelynek minősülő épület fenntartója rendszerint megfeledkezik! Nem tudják, hogy az érintésvédelmi felülvizsgálat háromévente esedékes, az érintésvédelmet rendszerint ellenőriztetni kell.

Hordozható villamos gépek, kéziszerszámok esetében is igaz mindez, ahol évente írja elő a jogszabály az ellenőrzést. Ugyanis egy elektromos berendezés túlmelegedhet, akár zárlatos is lehet és egy komolyabb áramütés lehetősége is felmerülhet.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatok éppen ez a célja, hogy megelőzze az áramütést vagy más elektromos balesetet, amennyiben a berendezések meghibásodása megtörténik. Ön tudta ezt?

Mint ahogy a villámvédelem témáját is igyekszünk kerülni, és egy leégett ház híre hallatán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk ez úgysem történhet meg. A villámhárító ma már nem elégséges. A hatékony villámvédelem kiépítése ugyanis több lépcsőből áll.

Elektrotrauma - Ön kerülje el!

Az áramütés és villámcsapás által okozott sérüléseket elektrotraumának hívja a szaknyelv. Ugyanis mindkét külső tényező hatására elektromosság alá kerül a test.

Ön is biztos hallott már olyan esetekről, ahol kisebb sérüléseket eltekintve nem esett nagyobb baja a villámcsapást vagy áramütést ért egyénnek. Miért van ez?

Mitől lesz egy áramütés (esetleg villámcsapás ) halálos? Amikor egy kávén múlhat minden

Egy villámcsapás vagy áramütés okozta sérülések fokai, súlyossága, esetleg halálos kimenetele több tényezőtől függ:

  • Az áramütés egyenáramról vagy váltóáramról származott-e, ez utóbbi milyen frekvenciájú volt.

Egyenáramról származó áramütés esetében a hatás igen veszélyes. 50 Hz- es hálózati áramütésnél az izmokra gyakorolt hatás pedig jelentős. A frekvencia növekedésével az áram a test felületére szorul ki, égési sérüléseket okozva; a „szkin hatás” miatt. A váltakozó áram főként az idegekre fejt ki sokkhatását.

  • Az áram erősségétől.
  • Az áramütés időtartamától.
  • Melyik testrészünkön ér az áramütés.
  • Hol halad át az áram rajtunk, milyen felületen távozik, az áram áthaladási útvonalán milyen szervek károsulnak.
  • Áramütés előtt megittuk-e a kedvenc kávénkat, elszívtunk – e egy szál cigit; fizikai és lelki állapotunk nagyban befolyásolja ugyanis.
  • Izzadósak vagyunk? Fokozhatja a halálos kimenetelt az áramütés során.
  • Nagyobb veszélyt jelent az áramütés a szívbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők számára, vagy akik rendszeresen isznak alkoholt.

A testen áthaladó áramot egy bizonyos érzetküszöb alatt nem érzékeljük. Az értékek hozzávetőlegesek, és nagyban befolyásolják a fentebbi tényezők; azonban ez az érzékelhető értékküszöb egyenáram esetén 5-6 mA.

Kb. 15-25 mA áram szükséges ahhoz, hogy az izmok már összeránduljanak. A testen áthaladó 25-100 mA már igen veszélyes, míg a 100 mA feletti áramütés esetén pedig szinte esélyünk sincs.

Mi történik egy áramütés során? - „Amikor csontok törnek, izmok szakadnak”

Az áramütés nagymértékű energiahatással van az emberi szövetekre. Nagyobb fokú felmelegedésen (közvetlen szöveti energiahatás) és az esetleges égési sérüléseken kívül, ún. elektrolitikus és bioelektromos (izomgörcs, izomszövetek károsodása) hatást is kivált.

Így az emberi izomzatra és a szövetekre károsító hatással van, ez jól megfigyelhető a kilépési ponton, ahol az áram elhagyja a testet. A gyakran fellépő izomgörcsnek köszönhetően nem tudjuk elengedni az áramforrást, bármennyire is szeretnénk távol kerülni tőle.

Az égési sérülés nyoma lehet egy enyhe bőrpír, vagy hólyagok keletkezése is.

A fentről lefelé (fejtől, kartól - lábig) hatoló áramütés akár szívritmuszavart, szívmegállást is okozhat. A központi idegrendszerre gyakorolt hatással akár a légzés is leállhat, a légzőközpont bénulása miatt. Azonban a gyakori bizsergő és zsibbadó érzés semmihez sem hasonlítható, amennyiben a környéki idegrendszer sérül.

Mi a helyzet a villámcsapásnál?

A villámcsapás, habár másodperc töredékéig éri az emberi szervezetet, olyan mértékű feszültség alá helyezi azt, hogy hallásunk vagy akár végtagjaink lehetnek oda, vagy szemünk fog szürkehályoggal gazdagodni.

Nagyfeszültségű távvezetékek elszakadásának közelében nagyobb mértékű veszélyben lehetünk, hisz ún. lépésfeszültség keletkezik az adott helyen. Több méteres áramütés érhet bennünket, anélkül, hogy a vezetékhez érnénk.

Miért veszélyes a nem megfelelő érintésvédelem?

Hazánkban a háztartásokba általában egyfázisú váltakozó áram van bevezetve. A hálózati feszültség 230V, a frekvencia pedig 50 Hz. Ez az érték ismerős lehet Önnek is.

Áramütéses baleset akkor következhet be, amikor az emberi test becsatlakozik a villamos áramkörbe. Például ha azonos áramkör két vezetékét érintjük meg, vagy a földpotenciál és egy feszültség alatt álló pontot. Az érintésvédelem megakadályozza, hogy az elektromos, berendezések érinthető részei feszültség alá kerüljenek egy meghibásodás esetén. Ugyanis áramütés esetében az elektromos szerkezet olyan részét érinti meg az ember, amely üzemszerűen feszültségmentes, de meghibásodás esetén feszültség alá kerül.

Mit tegyünk áramütés esetében?

„Automatikusan a seprűnyélért nyúlunk”

Áramütés során mindig szükség van orvosi segítségre. Az áramforrás megszüntetése után- amennyiben 1100 V alatti értékekről van szó - szigetelő anyagra állva, és egy áramot nem vezető tárggyal válasszuk le a balesetet szenvedett egyént az áramforrásról. Azonnal hívjunk mentőt és kezdjük meg az újraélesztést, amennyiben szükséges.

1000 V feletti értékek esetében azonban hívjunk segítséget a tűzoltóktól is. Ebben az esetben az áram-ütött személyt nem szabad megközelíteni; veszélyt jelenthet magunkra nézve is. Amennyiben még feszültség alatt van, iktassuk ki az áramforrást. Alacsonyabb feszültség esetén megpróbálhatjuk egy nem vezető eszközzel (pl. seprűnyél) eltávolítani a feszültségforrástól. A nedves vagy fém anyagú eszközöket felejtsük el!

Az áram nélkül elképzelni sem tudjuk az életünket. Azonban legjobb barátunk, az egyik legnagyobb ellenségünk is, amennyiben nem vagyunk elég körültekintek.

Az érintésvédelem az Ön, a családja, az alkalmazottai valamint embertársai épségét, életét védelmezi. Az érintésvédelem feladata az esetleges testzárlat által okozott életveszély megelőzése is. Éppen ezért a megfelelő érintésvédelem kiépítése, és az időszakonkénti érintésvédelmi felülvizsgálat elvégeztetése akár súlyos balesetektől kíméli meg!

Óvja meg értékeit, és ingatlanát megfelelő és hatékony villámvédelmi rendszerrel, hogy nyugodtan telhessenek a nyári hónapok is! Gondoljon értékei, vagyontárgya és környezete testi épségére is megfelelő érintésvédelem és villámvédelem kiépítésével!