A karácsony veszélyes oldala

A karácsony veszélyes oldala

Idilli percek, gasztronómiai élmények, réges-rég várt pihenőnapok. És mit is jelent a karácsony a gyakorlatban? Gyakran a hibás égők miatt leégett nappalik, a sütés során felrobbant konyhák, és az elvágott ujjak és vérző testrészek időszaka. Karácsony ide vagy oda, az érintésvédelem szabályai ilyenkor is érvényesek.

A karácsonyfa feldíszítése és az égősor gyönyörű látványában való gyönyörködés a szenteste elmaradhatatlan eseménye. Ragaszkodunk hozzá. Mindenáron.

Még akkor is, ha messze a konnektor. Így hát elő a tákolt hosszabbítóval, vagy a törtető segítőkészséggel; és kész is van a nagyi túlbuzgó mozdulatai következtében (ráhúzta az asztal lábát) kialakult szigetelési hiba az elektromos vezetéket illetően. Netán Bodri rágja meg azt türelmetlenségében, hisz neki is kijár egy adag a „karácsonyi menüből”.

 

Ilyenkor lehet számolni az áramütés veszélyével!

Mindennapi életünk működéséhez energia szükséges, ez nem vitás. A karácsony pedig elektromosság nélkül szinte elképzelhetetlen. Azonban, ha nem figyel az érintésvédelem szabályaira, rázós szituációkba keveredhet. Az áram nem csak mindennapját könnyíti meg, de az áramütés a legbizarrabb karácsonyi ajándék is lehet.

 

Tanácsok karácsonyra – az érintésvédelem ilyenkor sem másodlagos

A leggyakoribb karácsonyi káresetek a karácsonyi kiegészítőknek köszönhető: a csillagszórók, az adventi koszorúk nyílt lángja és a zárlatos égősor. A top három tényező, mely favorit a karácsonyi baleseteket illetően. És persze megesik, hogy sorsukra hagyjuk a villódzó és olcsón vásárolt portékákat, a fényfüzérek vásárlása során pedig akár a benti használatra szánt termékeket helyezzük el kintre is. Netán ép hosszabbító hiányában sérült hosszabbítóval igyekszünk megoldani a karácsonyi esti díszkivilágítást. Helytelenül.

Mire ügyeljen akkor?

  • Az esetleges zárlatok elkerülése végett kerülje a gyanúsan olcsó, „ki tudja honnan származik” portékák vásárlását! Kizárólag megbízható forrásból vásárolt elektromos berendezéseket használjon.
  • Melyeknek rendelkeznie kell a CE jelöléssel, mely biztosítja az Ön számára hatósági követelménynek való megfelelést.
  • Az égősor típusa kompatibilis a konnektorral? Ellenőrizze, nehogy zárlatot okozzon!
  • Sose használjon hibás, sérült hosszabbítót!
  • Kedvére cserélgetné a külső és belső használatra vonatkozó égősorokat? Ne tegye!

A kültérre szánt égősorok, fényfüzérek esetében a gyártók minden esetben IP védettséggel és érintésvédelemmel látják el a termékeket.

Az IP rövidítés utáni két számjegy pedig mindegyiknél a behatolás elleni védelem mértékét jelzi, az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelem mértékét jelenti. Így a nedvesség, a víz és nagyobb tárgyakkal szemben is védelmet nyújtanak.

Kültéri füzérek esetében az IP szám második számjegyének legalább 1-esnek kell lennie, a „0” a beltéri használatot jelöli, e termékek kültérre nem alkalmazhatóak.

Az érintésvédelmi rendszerek a védelem jegyében egy esetleges áramütéstől óvják meg Önt, valamint a feszültségtől, mely egy meghibásodott elektromos berendezés esetében érné Önt. Egy túlmelegedés, vagy zárlat bizony komoly gondokat okozhat megfelelő érintésvédelem nélkül.

 

Mi van akkor, ha megtörtént a baj?

Minden esetben áramtalanítson, mielőtt elkezdi oltani az elektromos berendezéseket, a szobát; és értesítse a tűzoltókat.

Áramütéses baleset esetében - ahol az emberi test becsatlakozik a villamos áramkörbe - mindig szükség van orvosi segítségre. Az áramforrás megszüntetése után - amennyiben 1100 V alatti értékekről van szó - szigetelő anyagra állva, egy áramot nem vezető tárggyal válassza le a személyt az áramforrásról. Azonnal hívjon mentőt és kezdje meg az újraélesztést, amennyiben szükséges.

Az érintésvédelem szabályai az Ön érdekeit szolgálják!